# 2 b Digitaalinen identiteetti

Lähdin etsimään itsestäni tietoa internetin ihmeellisestä maailmasta ensin Googlen hakukoneen avulla. Onnekseni sain todeta, että en löytänyt itsestäni mitään tietoa pelkän nimen avulla vaikka saman nimisiä henkilöitä oli useita.

LinkedIn profiilin pystyi löytämään hyvinkin helposti ja sieltä löytyy tietoa mm koulutustaustasta ja työhistoriaa. Instagram profiilini voi löytää etunimen avulla, jos osaa tunnistaa minut pelkän profiilikuvan perusteella, koska tilini on yksityinen. Facebookia minulla ei enää ole käytössä, joten sitä kautta ei voi enää löytää mitään. Samoin muut nuorempana käyttämäni sosiaalisen median kanavat eivät ole käytössä tai niistä vain ei löydy enää mitään tietoa.

Jokainen varmasti haluaa vaikuttaa vain itse siihen mitä heistä julkaistaan netissä, mutta aina se ei ole mahdollista. On hyvin yleistä, että esimerkiksi tietoa yhdistetään väärään henkilöön vain saman nimen perusteella tai julkaistaan tietoa ilman lupaa ja tietoa asiasta. Näin syntyy useampia digitaalisia identiteettejä, joista kaikki ei ole paikkansa pitäviä.

Internet on todellakin ihmeellinen maailma ja sinne kerran asetettu tieto ei poistu koskaan. Kuka ahansa voi etsiä tietoa kenestä vain ja saada näin käsiinsä tietoa, jota ei välttämättä edes haluta joutuvan vääriin käsiin. On myös mahdollista, että kuvia ja tietoja manipuloidaan ja se saattaa vääristää omaa digitaalista identiteettiä. En kuitenkaan näe tätä niinkään negatiivisena asiana, ellei sitä tapahdu ilman asianomaisen suostumusta tai niin että se vaikuttaisi negatiivisella tavalla julkisuuskuvaan. Kuvien muokkaus on tätä päivää, ja jokainen julkisuudessa oleva tai somen käyttäjä haluaa edustaa näyttämällä parhaat puolensa itsestään.

Sosiaalisella medialla on valtava vaikutus ihmisten keskuudessa. Se viestii niin negatiivista kuin positiivistakin energiaa ja niin hyvässä kuin pahassa. Hyödyntämällä sitä oikein, voi siitä olla valtava apu esimerkiksi yrityksille tai yksityisille henkilöille. Jotkut ovat luoneet uransa somen ympärille ja tienaavat elantonsa sen avulla. Yritykset kasvattavat liikevoittoaan somen avulla mainostamalla brändiään ja tuotteitaan. Ihmiset työllistyvät somen eri kanavien kautta, jolloin siitä hyödytään myös rekrytoinnissa.

Julkisuuden henkilöistä löytyy paljon tietoa eri somekanavilla ja koen sen olevan tietyssä määrin hyvä asia. On mielenkiintoista lukea esimerkiksi laulajan, näyttelijän tai vaikka kirjailijan perustietoja missä he ovat syntyneet, minkä ikäisiä he ovat jne. Tässäkin tulee muistaa kuitenkin yksityisyyden suoja, joka jokaisella täytyy olla. Kaikkea ei tarvitse koko maailmalle kertoa. Julkisuuden henkilöt voivat itse päättää mitä asioita he haluavat itsestään tuoda julki, mutta tässä tapahtuu myös paljon vääryyttä ja aina kaikki julkaistu tieto ei ole asiallista tai totuudenmukaista. On myös äärimmäisen tärkeää miettiä mitä julkaisee, jotta se ei vaikuta negatiivisesti digitaaliseen identiteettiin. Pienikin kommentti tai mielipide jostakin asiasta voi laukaista valtavan kohun seuraajien kesken, jolloin asioiden takana täytyy seisoa.


Maailma muuttuu ja some on tullut jäädäkseen. Muistetaan hyödyntää sitä oikein!

Kommentit